Hello不够用?各国打招呼大法学起来
发表日期: 2015-11-24      |     文章作者:

当对方是一个西班牙女孩、比利时的长者或是德国汉堡市的本土,你知道如何同他们打招呼吗?在不同文化间的寒暄相互冲击时什么会发生呢?与人交往时如若多了跨文化的种种复杂,我们便进入了礼仪“雷区”,危机重重。接下来我们一起简单浏览下我们应当注意到的几个文化准则吧!

IMG_256第一站:西班牙

In Spain men and women greet others with two kisses, delivered from left to right, often taking hold of ashoulder while doing so. Shaking hands isn’t something the Spanish are keen on– “you might becontagious!”

在西班牙无论男士还是女士,他们均以两个吻互相问候(先亲吻左脸,而后亲右脸),且行亲吻礼时通常会扶住对方的肩膀。握手在西班牙却并不盛行——因为你可能带感染性病毒!

The weather and fútbol are considered small talkstaples, but I found the most common intro when unexpectedly encountering anacquaintance in the street was, ¿a dónde vas? - where are you going? Anachingly simple, slightly interrogatory opener that launches one intomoderately more purposeful small talk.

天气与足球被认为是西班牙的典型的闲谈话题,不过我发现当人们在大街上与熟人不期而遇时,西班牙人最常用的介绍语却是¿a dónde vas?(你去哪呀?)这个异常简明又略带质询语气的开场白使人们展开目的性较之稍强的闲聊。

IMG_257第二站:意大利

“Ciao” reigns supreme in Italy. Regardless whether you meet someoneduring the day, night, or whether you’re saying hello or goodbye(one-word-fluency!). [/cn]

IMG_258第三站:保加利亚

[en]If you’re a creature of habit, stick toholidays in Bulgaria - they also kiss from left to right, although they havethe odd custom of using different languages for simple exchanges; the Italianciao to say goodbye and the French merci for thank you, for example.

如果你属于循规蹈矩之人,一定要去保加利亚度假,因为他们也从左至右行亲吻礼。不过他们有个奇怪的习俗——在简单的交流中使用不同语种,像是道别时说意大利语ciao,致谢时用法语merci。

IMG_259第四站:德国

Greetings often depend on where exactly you are in Germany. In the northyou’ll be greeted with amoin moin while in the south you may be on thereceiving end of a servus. A hallo or a guten Tag will get you startedeverywhere, however.

在德国,人们之间的问候通常取决于你具体所处的方位。你若在德国北部,那么就会用amoin moin与人问候;如若你在德国南部,那就可能会听到servus这样的问候。然而无论你在德国哪儿,都能以hallo或guten Tag问候他人。

Young people often greet one another with a hug, but in large groups asimple nod of the head and a hallo zusammen (hello together) suffices. Interestingly, greetings remain stubbornlyconventional within traditional companies with employees greeting one anotherformally with a firm shake of the hand and addressing one another by title andsurname; guten Tag Herr Wowereit.

德国的年轻人经常拥抱对方聊表问候,但是在人数众多的场合中,简单地点头示意,并说上一句hallo zusammen(大家好)就足够了。有趣的是,传统德国公司员工间的问候方式仍沿袭传统,相当正式。他们会有力地握握手,并以职位和姓氏互相称呼,例如guten Tag Herr Wowereit。